Παρουσίαση στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας - Giannopoulos Physiotherapy Center
Δείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας μας στην Κόρινθο. Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας από Εξειδικευμένο προσωπικό στην Κόρινθο από το Κέντρο Φυσικοθεραπείας Γιαννόπουλος.
ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ | ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ | ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ | https://giannopoulos-physio.gr/
16590
post-template-default,single,single-post,postid-16590,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Παρουσίαση στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

Παρουσίαση στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

Παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας με θέμα ”Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας TECAR” στο 29ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας.

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα της συσκευής υπερθερμίας TECAR στη θεραπεία ασθενών με μυοσκελετικές παθήσεις, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά και αναλύθηκαν τα οφέλη της συσκεύης της υπερθερμίας.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός της υπερθερμίας είναι αρκετά εξελιγμένος, αλλά και βελτοποιήσιμος, περιλαμβάνοντας συσκευές όπως η διαθερμία βραχέων κυμάτων και μικροκυμάτων και η υπερθερμία με ραδιοσυχνότητες.

Σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα του συστήματος υπερθερμίας εμφανίζονται στη φυσικοθεραπεία με την τοπική αύξηση στη κυκλοφορία του αίματος και των ιδιοτήτων ροής του αρθρικού υγρού, με την μείωση του πόνου, την βελτίωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού και την βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας. Η εφαρμογή γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους θεραπείας, τη χωρητική λειτουργία και τη λειτουργία αντίστασης σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος είτε σε οξύ, είτε σε χρόνιο στάδιο. Εφαρμόζεται σε όλες τις μυοσκελετικές παθολογίες, με εξαίρεση των ασθενών που εμφανίζουν αισθητηριακά προβλήματα, όπως υπερευαισθησία ή υπαισθησία στο ζεστό, νόσος του Raynaud, με νεοπλασίες ή ακόμη εγκυμοσύνη.

ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής εργασίας είναι να διερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα της υπερθερμίας στον τομέα της φυσικοθεραπείας και κατ΄ επέκταση να εξετάσουμε τη συνδρομή της στην αποκατάσταση των ασθενών.

ΜΕΘΟΔΟΣ: Έρευνα με την χρήση ερωτηματολογίων McGill- Melzack (MPQ) για την αξιολόγηση του πόνου και των συμπτωμάτων σε 36 ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις. Οι ασθενείς διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι οποίες ακολούθησαν το ίδιο φυσικοθεραπευτικό πρωτόκολλο, με τη διαφορά ότι η μια ομάδα ακολούθησε θεραπεία με την υπερθερμία TECAR και η άλλη με διαθερμία βραχέων κυμάτων. Ανάλυση των αποτελεσμάτων με την χρήση του προγράμματος στατιστικής ανάλυσης IBM SPSS Statistics Data Editor.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ποιότητα του πόνου και στις δύο θεραπευτικές μεθόδους μειώθηκε, χωρίς να παρουσιάζεται σημαντική στατιστικά διαφορά. Ακόμη, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση του δείκτη έντασης του παρόντος πόνου (Present Pain Intensity scale) με τη χρήση της υπερθερμίας TECAR από τη χρήση της διαθερμίας βραχέων κυμάτων. Τέλος, διαπιστώθηκε σημαντική αίσθηση βελτίωσης από την τρίτη με τέταρτη ημέρα θεραπείας (mean: 3,85) στους ασθενείς που ακολούθησαν το θεραπευτικό πρωτόκολλο με την υπερθερμία TECAR.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα του συστήματος υπερθερμίας εμφανίζονται στη φυσικοθεραπεία με την τοπική αύξηση στη κυκλοφορία του αίματος και των ιδιοτήτων ροής του αρθρικού υγρού, με την μείωση του πόνου, την βελτίωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού και την βελτίωση της λεμφικής. Επιπλέον, σε ασθενείς με τενοντοπάθεια αχιλλείου τένοντα, παρατηρήθηκε περισσότερη βελτίωση στους ασθενείς όπου εφαρμόστηκε κρυοθεραπεία, σε σχέση με εκείνους που τους εφαρμόστηκε υπερθερμία TECAR. Βέβαια, η κρυοθεραπεία δεν έχει σημαντικές διαφορές με τη θεραπεία tecar, αν και παρουσιάζει ένα καλύτερο μέσο εύρος αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με τους P. Mondardini et al 2009, η συσκευή TECAR συντελεί στην αποφυγή του χειρουργείου σε ασθενείς με μυϊκές θλάσεις 2ου βαθμού, ενώ οι Aftosmidis D. et al 2012 αναφέρουν ότι το TECAR συμβάλλει στη μείωση του οιδήματος κατά 3 cm από την 5η φυσικοθεραπευτική συνεδρία σε ασθενείς με συνδεσμική κάκωση ποδοκνημικής 2ου βαθμού. Επομένως, η υπερθερμία TECAR πρόκειται για ένα σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των φυσικοθεραπευτών για την θεραπεία παθολογιών και η αποτελεσματικότητά της αυξάνεται αν εφαρμοστεί σε συνδυασμό με άλλα φυσικά μέσα και θεραπευτικές ασκήσεις, συντελώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Γιαννοπούλου Παναγιώτα, Φυσικοθεραπεύτρια PT