Κυστική Ίνωση και Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία - Giannopoulos Physiotherapy Center
Δείτε το Κέντρο Φυσικοθεραπείας μας στην Κόρινθο. Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας από Εξειδικευμένο προσωπικό στην Κόρινθο από το Κέντρο Φυσικοθεραπείας Γιαννόπουλος.
ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ | ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ | ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ | https://giannopoulos-physio.gr/
16495
post-template-default,single,single-post,postid-16495,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Κυστική Ίνωση και Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Κυστική Ίνωση και Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Η συχνότερη χρόνια, κληρονομούμενη πάθηση της λευκής φυλής στις μέρες μας είναι η κυστική ίνωση. Πρόκειται για μία γενετική πάθηση και μεταβιβάζεται από τους δύο γονείς- φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου στο έμβρυο με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο. Είναι μία πολυοργανική διαταραχή, που προσβάλλει όλα τα όργανα με επιθηλιακή μεμβράνη, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας. Το κύριο χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η παραγωγή ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων από τα όργανα αυτά. Τα συμπτώματα που αναφέρονται από το αναπνευστικό σύστημα είναι ο επίμονος παραγωγικός βήχας, ο συριγμός, η δύσπνοια, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες. Η αυξημένη παραγωγή παχύρρευστης βλέννας από τους εξωκρινείς αδένες, αποφράσσει τους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την πρόκληση λοιμώξεων.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Εκτιμάται ότι το 5% των Ελλήνων είναι φορείς του ελαττωματικού γονιδίου, συνεπώς δεν εκδηλώνουν τα συμπτώματα, και ότι οι γεννήσεις παιδιών με το μεταλλαγμένο γονίδιο ανέρχονται στις 50-60 το χρόνο. Το γεγονός αυτό καθιστά την κυστική ίνωση την βασική πλέον κληρονομική νόσο και στη χώρα μας, αφού λόγω των προγενετικών ελέγχων για τη μεσογειακή αναιμία, της οποίας το ποσοστό εκτιμάται στο 8%, οι γεννήσεις των παιδιών με μεσογειακή αναιμία έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης, πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή της διάγνωσης και να εφαρμόζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Ο κύριος στόχος της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η απομάκρυνση των εκκρίσεων από το τραχειοβρογχικό δέντρο. Οι τεχνικές της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας, απομακρύνουν τις βρογχικές εκκρίσεις, βελτιώνουν τον μηχανισμό της βλεννοκροσσωτής κάθαρσης και την πνευμονική λειτουργία, αυξάνουν τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο στο αίμα και βελτιώνουν τον πνευμονικό αερισμό. Με τη φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα, οι ασθενείς διατηρούν ή βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, αυξάνεται η καρδιοαναπνευστική τους λειτουργία και η αντοχή των μυών και μειώνεται το αίσθημα της δύσπνοιας.

Γιαννοπούλου Αγγελική, Φυσικοθεραπεύτρια